menangis

Sunday, December 13, 2009 at 12:34 AM
aku ingin menangis dalam hujan sebab tiada siapa tahu aku menangis!

Hotlink

Sunday, November 1, 2009 at 7:27 PM
time lepak2 ngn kwn, dia ada mengadu kat aku... dia kata awat la xdak orang nak msg ngn dia..stiap hari Hotlink je yg msg dia...smpai dia ckp Hotlink la awek dia...hehe...

pas 2 3 hari, aku lpak lg ngn dia...time tu tgh minum2...ktorg 3 orang...time tula tiba2 aku tingat yang dia pnah mengadu kat aku...then i got one idea...

aku amik hp dia...sj nak tgk2...then aku tukar nama aku ke Hotlink dlam hp dia...pastu aku bg blik mcm xda pape yang berlaku...hehe....

then start la bnda jahat yang aku nak wat..aku antar msg kat dia cmni :

"Tempoh aktif akaun anda hampir tamat. Sila dail *122#. Fuck you"

b4 dia baca msg tu, dia ckp kat kwn sorg lg yang awek dia msg...Hotlink la! hehe...
time tu aku mmg tahan gelak gla2...xsbr tgu dia baca...haha...

dia pun baca la msg tu mcm Hotlink yang slalu antar kat dia...baca punya baca, dia terkezut gla2 sbb ayat last skali...mka dia time tu mmg lwk nk mampus...dia heran mcm mana Hotlink leh ckp "fuck you"....hahahah

aku mmg xtahan gelak...last skali aku tergelak gak....hahahaha...dpat gak aku knakan dia...haha...


sori ye kwn...xda niat pape pun...tp mmg lwk!! haha...

*sori if ada word yang x sepatutnya...

bukan semua orang boleh buat

Sunday, October 4, 2009 at 12:38 PM
bukan semua orang boleh buat...
Tuhan akan uji manusia kalau manusia itu layak...
Aku bersyukur...Aku terpilih...
Aku diuji untuk menjaga abah aku yang sakit..(dah masuk bulan ke-5)...

bukannya aku nak berlagak yang aku mampu buat semua ni...
tapi tulah hakikat...aku sgt2 beruntung...ada pengalaman mcm ni...
stiap yang berlaku byk hikmahnya...
betul la org tua2 ckp, "seorg ibu blh menjaga 10 org anak tapi 10 orang anak belum tentu blh jaga seorg ibu"......

tipula kalau sepanjang aku menjaga abah, aku x merungut...
bila pk2 blik, memang xbaek kalau merungut...xikhlas namanya tu...
everyday aku tabahkan hati melayan abah aku...
sjak skit ni, perangai dia mmg pelik...
ada satu hari ni aku tensen n aku menangis...org len xtau pun....

pape pun, aku slalu igtkan diri aku...supaya tenang dan slalu bersabar...
sbar itu membawa keberkatan...i.Allah...^_^
tapi aku sgt2 hepi bila diberi peluang mcm ni...
byk dugaan...bkn semua org blh buat...kdg2 pun aku xblh buat...
tapi aku dah melalui semua ni....aku dah semakin cekap nak urus semua bnda...
penat memang penat...tapi seronok...

ni pengalaman yang lawak:
first time aku kna basuh berak abah aku....
mula2 kekok gak...tpi lama2 mcm syiok je...haha....
blh plak aku berkata dalam hati, "bila la abah nak berak ni??trasa best plak pengalaman ni...hehe..."
xsmpai stgh jam aku ckp cm2, abah panggil aku nak berak...haha...pdn muka...

ni lah pengalaman ckup bermakna spnjng aku hidup...



Khairi Ashraf Tokoh Penyatuan I

Tuesday, September 29, 2009 at 7:16 PM
Kedatangannya tak disangka-sangka...
Merubah segalanya...
Tetapi itulah takdir yang menentukan segala-galanya...

"Tidak ku pinta, lahir ke dunia"

Tepat pukul 9.32 pagi, hari Jumaat 25 September 2009, lahir la seorang bayi yang suci..
Bayi tu sangat2 comel..memang terlalu comel..
Bayi lelaki...
Beratnya hanya 1.8kg...terlalu kecil...

"Peluang yang amat berharga"

Aku diberi peluang untuk mengazankan baby tu...
Pengalaman yang sangat2 tak boleh dilupakan...
(Kalau jadi suami pasni dah xkekok..hehe...)

Sangat2 nervous...gementar..bayi tu kecik sgt2..(risau nak pegang)...
Time nak start azan, bayi tu tgk aku...dia tgk aku...
Perasaan yang tak boleh digambarkan...
Macam ada something yang aku rasa bila dia tgk aku..

"Sayang"

Sejak lahir, ramai yang sangat2 syg kat dia...
Boleh dikatakan sayang yang luar biasa...
Mungkin dia terlalu istimewa..

Khairi Ashraf bin Abdullah..
Kelahirannya sungguh bermakna...
Dialah yang menyatukan dan merapatkan hubungan sesama kami...
Bila tgk, macam ada petanda yang dia akan menjadi orang yang terpenting...
Maybe menjadi tokoh...
Khairi Ashraf adalah "Tokoh Penyatuan".....

.........................................................................Hari Berganti Hari................................................................


Tepat pukul 7 petang 28 September 2009, aku mendapat panggilan...
........

Unknown : Ayie ada di mana?
Ayie : Ada di rumah...Awat??
Unknown : Ayie datang hospital blh dak?
Ayie : Pasai apa tu??
Unknow : Ayie jgn habaq papa lagi kat abah n mak..ayie mai sorang dulu...
Ayie : Awatnya?
Unknown : (Dengan nada sebak), Baby berhenti bernafas ni...
Ayie : Ha?????? (Terkejut sungguh2)....


Ya Allah....terkejut yang tersangat2...dah nak maghrib...aku bgtau mak n abah, nak jmpa kawan..emergency case...Smpai ja kat hospital, doc tgh cek baby...

xsmpai 10minit pun, doc kuar...

Baby tak dapat diselamatkan.....................................................

Untuk semua orang

Sunday, September 27, 2009 at 11:57 PM
malam ni aku ada peluang nak bercerita sket...
jom!

my lil bro:
nak ckp terima kasih kat dia byk2...
b4 blik Rusia, dia ada tinggalkan smthing for me...

1. Laptop Vaio
2.Dua helai T-shirt (lawa beb!..bj favorite dia tuh)
3.Seluar pendek(favorite dia gak)
4.Spek Hitam

p/s: suh dia tgl balckberry gak...dia ckp no way! haha...

nway, thanks kat dia...bkn sng dia nak bg..laptop tu, mula mintak RM 500 (nak buat modal beli baru)..
"yie xdak duit la..bkn keja lg.."
terus dia bg...haha..


my mum:
haha...yang ni paling lawak...
sedang asek aku tgk bola Man U vs Stoke, tiba2 mak aku jatuh..haha...
time tu mak tgh jalan smbl dukung kucing kesygn dia tu...
smbil berjalan, "ala2 bubu syg..."(manja ngn kucing la tu)...
at the same time, aku tgk bola sambil bersila..
blh plak mak aku jalan2, then kaki tersangkut kat peha belah kiri aku ni...
lalu aku pun berkata, "mak!! kaki yie ni..."
igtkan mak aku sdar...
mak pun wat xtau...jalan slumber je...haha
apa lg, jatuh la kan...haha..
mmg xbaek gelak...tp yang lawaknya kucing tu jatuh tergolek...haha...
kucing tu terus bgn n tgk mak aku...dia pun rasa hairan...haha...
lawak gla bila tgk kucing n cara mak aku jatuh...
nasib jatuh atas toto...haha...

p/s: kucing tu sgt comel bila bgn terus tgk mak aku...haha..terus dia lari kat dapur g tido!!


along(kazen):
TQ very2 much sbb blikan T-shirt MU dari UK..
I like it~


Mak Ngah :
Tq sebab byk tolong my fmily..
Sori kalo menyusahkan...^_^


My 2nd sis :
Hope ur life will b better after dis...
bina hdup baru k...
syg kamu!!





Friday, September 11, 2009 at 9:15 AM
alhamdulillah...dah 21 hari puasa...
tinggal seminggu lebih je lagi nak raya...
lagu2 raya pun dah kedengaran...
yang terkejutnya, masa p alor star mall on 1st day puasa pun dah psg lgu raya..
smgt gla!

ada yang gembira...ada yang sedih...ada yang terharu...
mcm2 lagi perasaan bila nak sambut raya ni...
bila dgr lgu gmbra, gmbra la...
dgr lgu sedih, nak keluar air mata pun ada...

pagi ni, bla on the way nak blik umah dri pasar, ada la plak lagu aishah "pulanglah"
kat radio....
time tu tgh benti kat stesen minyak...nak beli newspaper..
masuk je dalam keta, mak dah nangis...hehe...
tigt kat adik la tu...

"nak yi tukaq dak siaran len?"...mak x jawab....
sekali lg..."nak tukaq dak?"....mak angguk pelan2...
tapi aku xtukar pun...saja nak bg mak layan perasaan...haha...

*makin lama, hari raya makin suram...tak macam dulu...best sgt2....

suasana pilu

Monday, August 31, 2009 at 11:33 PM
mlm ni, di saat ini, aku mesti dok kat dpan laptop...
ingin mencoretkan sesuatu...
ya...aku mesti tulis jugak....
bila aku tulis tajuk ni, tigt plak lagu kumpulan May tajuk "Sendiri"...

"Dinginnya di malam ini...suasana pilu..."

menyanyi cket...hehe...
ya...hari ni memang suasana pilu....sgt2 menyedihkan...
bkak puasa pun makan sepinggan je...mak makan kueh je...
rumah ni kembali sunyi...
tiga org je tinggal...huhu...

time bkak posa, aku tgk muka abah aku dah laen...
makan pun senyap je....mka dia dah merah...
aku tau, abah nangis...tp cover2 cket....
bl mak ckp nak makan kueh je, dah blh agak...nsi xmkn lgsg...

aku??sejak posa ni la first time makan sepinggan je...b4 ni asek tmbah je...hehe...
arini bkak posa dengan suasana pilu...tp masing2 nak cover...hehe...
lepas brbka, satu family bersiap nak g airport...
kol 8 dah kuar umah...

Keta kancil : Abah, Mak, Adik n 2 orang kakak
Keta Iswara : Aku sorg je...plus beg2 n kerusi roda...

aku suh yg len nek 1 keta...sj nak dorg bersama2 sbelum berpisah...aku xksh...
aku smpai dulu kat airport...aku pecut gla2...hehe...
then 10minit pastu, bru dorg smpai...

aku suh kakak n adik check in dulu smntara aku nak bwk abah...
ktorg smpai kat airport lebey kurang jam 8.30mlm..
then aku, abah, mak n kakak sorg lg tgu la dorg check in...
lama gk sbb org ramai...

after check in, sempat gak kami sembang2...
kakak aku yang sulung sibuk2 nak bergambar ngn aku...bknnya nak g jauh,,,blik kl je...haha...
yang penting adik tu...hehe...

*kepada penumpang-penumpang MH***, sila masuk ke balai pelepasan untuk pemeriksaan*

detik itu bermula...
saat untuk berpisah hampir tiba...hehe...
so, aku first salam n peluk adik...
then adik salam n cium abah...
pastu giliran kakak...
last skali mak...time ni mak xnangis lg...
dlm hati aku ckp, japg mesti nangis...huhu...

*selamat tinggal semua...bye2*

lambaian terakhir from my bro...huhu
berakhirnya sebuah pengorbanan...
kami pun gerak blik umah...ya...mak sudah nangis....
sbar ye mak...2 tahun je lg adik kat sna...pejam celik, nti abes la tu...

~aku pun sedih...tapi kena kuatkan semangat...

Tanggungjwab yang lebih besar menanti aku..................................

Kami 4 beradik

at 1:06 PM

aku terlalu rindukan dorg...
kenangan yang xkan dilupakan bersama dorg...

bila kita nak g lg umah mak n ayah?
dah lama xg rembau...huhu...
byk sungguh kenangan kat rembau...

Kamilah 4 beradik yang terhebat sekali...hehe...

Everything is in our memory~

mungkin aku...

Friday, August 28, 2009 at 1:50 AM
mungkin aku yang salah...
mungkin aku yang silap...
mungkin jugak aku yang x betul...

aku ke??

mungkin aku x nampak...
mungkin aku tersilap langkah...
mungkin aku yang x paham...

aku ke??

mungkin aku x ingat...
mungkin aku ada sebab...
mungkin aku....

kenapa mesti aku??
aku kah yang silap??


mintak maaf byk2 kepada yang mengenali diri ini yang mungkin byk buat kesilapan..

maafkan saya~

diri ini tidak sempurna~

Kasih seorang ibu di bulan ramadhan

Saturday, August 22, 2009 at 10:56 PM
Tepat pukul 5.30 ptg td, kakak smpai umah...
dia blik dari kl...terukir senyuman yang amat puas kat muka mak...
yela..seronok anak blik...dpat berbuka bersama2...ibu mana x hepi kan...

First day puasa, semua ada...dah lama xrasa cmni...
Starting next wik, tinggal 4 beranak je..(abah,mak,kak yg 2nd and aku)...
mesti mak n abah sedih...huhu...

Kalo semua anak blik, mak memang pulun masak...
kalo blh semua jenis lauk nak masak...
Kdg2 anak2 suh masak tu, mak masak...suh masak ni, mak masak...

Kasih seorang ibu~

Arini, mak masak gulai daging, kerabu kerang+taugeh, ayam goreng dan kanji dan juga pulut skaya...
menu arini memang menarik....buncit perut aku ni..hek2...
air plak oren dan rutbir..

Kasih seorang ibu~

Masa time berbuka, semua orang pulun makan...aku ni kalo makan x tambah, memang x sah! haha...time ktorg makan, mak x mkan....mak kata kenyang...memang aku dah agak...mak kenyang sbb semua anak2 dia ada...
mak dah xlalu nak makan sbb terlalu gembra...

stiap kali puasa mcm 2 la mak...kalo anak2 xde, msti makan cket je...sbb tigt...huhu...
tahun lpas...time aku puasa kat s.alam, aku kol mak n tnya dia masak apa...then my sis bgtau mak nangis sbb aku tnya cm2...huhu...aku paham perasaan mak..

Apa yg blh aku ckp kat cni, semua ibu akan buat kalo anak2 dia mintak...xksh la mintak apa pun, semua ibu mesti tunaikan....

Lihatlah betapa tingginya nilai pngorbanan seorang ibu...

- Kasih seorang ibu -

*aku xmau susahkan mak lagi...

Ramadhan datang lagi

at 11:42 AM
alhamdulillah..bulan ramadhan datang lagi...
aku bersyukur sbb diberi peluang lagi untuk menjalani ibadah puasa...

aku dah niat, aku nak mencari sesuatu yang diberkati...
i seek forgiveness from Allah...
rasanya dah byk buat dosa...

kali ni aku xkan lepaskan peluang yang Allah bg...
thn lpas, smyg terawih jrg pergi...sbb bz ngn assignment...
tahun ni aku kat umah fmly...dpat gak berbuka slma sebulan...syok ni..hehe...

pape pun, aku harap ramadhan kali ni lebih bermakna bagi aku...
teringat lagu ni,

*ku mengharapkan ramadhan, kali ini penuh makna,
agar dapat ku lalui dengan sempurna*


...Selamat Menjalani Ibadah Puasa kepada semua umat islam...
...Selamat Menjalankan Amal Ibadat...

^_^

just for my father

Thursday, August 20, 2009 at 11:24 PM
ahad ni, 23 Ogos 2009, genap la 50 tahun umur my father...dah tua rupanya...hehe...
this post ditujukan khas untuk abah aku...maybe dia x baca kot..hehe

for information, ni dah masuk bulan yang ke4 my father suffered a stroke..
alhamdulillah dia makin pulih...dah boleh berjalan guna tongkat...
tapi tangan kanan still xleh function lg..
bersabar ya...i.Allah pasti akan lega...

last 2 weeks, i have made a decision..
i will postpone my study for this semester...
just to take care of my father...

actually, dah 3 bulan practical...but i made decsion to stop for a while..
i will restart my practical training in january...
my liltle brother is going back to Russia at the end of this month..

so, xda sp yang boleh jaga abah...nk bwk g buat fisioterapi n laen-laen..
i think this my best decision...
I.Allah, dengan berkat usaha dan doa, i will make sure my father akan sihat cm dulu2..

i give him until at the end of this year to recover back..
go to work as usual...n so on...

Hope abah bersabar n I.Allah semuanya akan kembali mcm dulu...
I would like to wish you hepi 50th besday...
Always be hepi k...

Semoga Tuhan memberkati hidup abah n mak...

bermulanya sebuah kisah..

at 9:58 PM
actually dah jemu dengan blog yang lama..so i create the new one...to start new life..
mahukan kelainan...dengan cara yang tersendiri...

xtau la np terdetik kat hati ni untuk membuka satu lembaran yang baru..untuk dikongsi bersama-sama..
byk yang nak luahkan kat cni...

untuk permulaan ni, nothing to be shared here...maybe later...firstly, thanks to kak alya coz giving me this layout..malas nak cri sbnrnya...hehe...

welcome to my life~

Thinking of you... | Powered by Blogger | Entries (RSS) | Comments (RSS) | Designed by MB Web Design | XML Coded By Cahayabiru.com